Наука История Офицер изследва историята на българските битки

balgari.bg

Офицер изследва историята на българските битки

Офицерът, историк и публицист Йордан Венедиков е роден на 27 януари 1871 г. в село Баня.
След 1878 година, когато съгласно Берлинския договор Баня остава в границите Османската империя, семейството му се преселва в столицата на Княжество България София, където баща му притежава работилница за сапун и свещи още от 1865 г. До 5-и клас Венедиков учи в Първа софийска мъжка гимназия.
През 1889 г. постъпва във Военното училище в София и го завършва през 1892 г. с отличие - произведен е в чин подпоручик и зачислен в 1-ви конен полк.
През 1895 г. Йордан Венедиков става член на Македонския комитет. След арменското въстание през 1895 г., по инициатива на Трайко Китанчев се подготвя Четническата акция за освобождаване на българите в Македония. Венедиков изоставя военната служба и взема участие в акцията, като оглавява чета в Струмишката дружина.
През 1908 година завършва Военната академия в Торино. Участва в двете Балкански войни като командир на ескадрон, а през Първата световна война е командир на кавалерийски полк.
В началото на 1917 година полковник Венедиков е назначен за началник на щаба на 4-та Преславска дивизия. В края на войната е командир на 1-ва бригада от Беломорската отбрана. В запас излиза през 1919 година и се отдава на журналистическа и научна работа. През 1936 година за големите му заслуги му е присвоено звание генерал-майор.
Още по време на военната си служба Венедиков усилено се занимава с изследователска работа по теми от българската военна история. От 1914 до 1916 година е заместник-председател на Военноисторическата комисия при военното министерство. През 1901 година е издадена негова статия за войните на българите по времето на цар Калоян, а през 1903 година - брошурата му "Бележки по военния бит на старите българи (Първо българско царство)". През 1910 година публикува труда си, посветен на Сръбско-българската война. Следващите му проучвания му спечелват името на едно от светилата на българската военна историография.
Публикациите на Венедиков засягат проблеми на военната история от Ранното средновековие до участието на България в Първата световна война. Някои от научните му изследвания са свързани с бойния път на 4-та Преславска дивизия. Пише още История на въстанието в Батак 1876 г." (1928), "Войните за обединението на българите в XII в." (1918), "История на доброволците от Сръбско-българската война" (1935) и др.
Носител е на ордените "За храброст" IV степен, "Св. Александър" III степен, "За военна заслуга" III и IV степен ина медала "За наука и изкуство.
Генерал-майор Йордан Венедиков умира на 7 ноември 1957 г. в София.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google