Наука История Познавачът на Средновековието

balgari.bg

Познавачът на Средновековието

Иван Дуйчев

Иван Дуйчев се ражда през 1907 г. в София.
Завършва история в Софийския университет, ученик е на проф. Васил Златарски. Специализира в Италия (1932-1936 г.). Там под ръководството на проф. С. Меркати разработва и защитава докторат в Римския университет на тема "Българските Асеневци във Византия" (1934). Завършва курс във Ватиканската школа по палеография и архивистика в Рим.
По-късно работи като асистент и доцент по средновековна българска история в Софийския университет (1936- януари 1945).

Книгата му "Македония в българската история" (1941) след 1944 г. попада в списъка на "фашистките книги", а самият Дуйчев е уволнен от университета.
Лишен от възможността да работи на попрището на науката, няколко години Иван Дуйчев превежда романи и научна литература от френски.
От 1950 г. е старши научен сътрудник в новооснования Институт за българска история при Българска академия на науките. През 1981 г. е избран за член на Българската академия на науките.
Член е на Академията на науките, литературата и изкуствата в Палермо, член-кореспондент на Британската академия, както и на Понтификалната академия по археология в Рим.
Чете лекции в големите европейски и американски университети.
Лауреат е на Хердерова награда (1974).
Научната му продукция включва около 1000 публикации на 15 езика, сред тях "Рилският светец и неговата обител", "Чипровец и въстанието през 1688 г.", "Свети Климент Охридски", "Проучвания върху българското средновековие" и др.
На професор Дуйчев принадлежат заслугите за изследването на много книжовни паметници от Първата и Втората българска държава, преписката на папа Инокейнтий с цар Калоян, документи на софийската католическа архиепископия и др.
В завещанието си Дуйчев оставя на Софийския университет цялата си научна библиотека, както и дома си, където сега се помещава Центърът за славяно-византийски проучвания, носещ неговото име.
Почива на 24 април 1986 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google