Наука Изкуствознание Българска следа в световния арт

balgari.bg

Българска следа в световния арт

Изкуствоведката Каролин Христов-Бакърджиев, обявена от британското списание "Арт ривю" за най-влиятелния човек в съвременното изкуство за 2012 г., е родена на 2 декември 1957 г.
Родителите й се запознават в Торино, където баща й учи медицина, а майка и - италианка - археология. През 50-те години на двайсети век двамата се местят в Щатите, където се ражда Каролин.
Получава бакалавърска степен във френски лицей във Вашингтон и се връща в Европа, за да учи история на изкуството и литература в Пиза. Завършва през 1981-ва и се мести в Рим, където пише критически материали за артсъбития в ежедневни издания.
През 1999-а публикува книга за съвременното италианско артдвижение "Арте повера". Първата й монография - за творчеството на южноафриканския художник Уилям Кентридж, излиза през 1997-а. Следва трудът й за канадската художничка Джанет Кардиф (2001).
До 1999 г. Христов-Бакърджиев работи като куратор на свободна практика и организира изложби в много страни по света. От 1999 до 2001 г. е старши куратор на изложбите в Центъра за съвременно изкуство P.S.1 в Ню Йорк - филиал на Музея за съвременно изкуство. От 2001 до 2008-а Каролин е главен куратор на Музея за съвременно изкуство "Кастело ди Риволи" в Торино, а през 2009-а - временен директор на авторитетната институция.
През 2008 г. става художествен директор на 16-ото биенале на съвременното изкуство в Сидни. Къщата година е избрана за куратор на 13-ата художествена изложба "Документа", която се провежда през 2012 г. в германския град Касел.
Като арткритик Христов-Бакърджиев е автор и съавтор на изследвания на творчеството на съвременни артисти, сред които Марио Мерц, Франц Клайн, Родни Греъм, Фабио Маури, Уили Дохърти, Джими Дърам, Михаел Раковиц и др.
Омъжена е за италиански художник, имат две дъщери.

Интервю с Каролин Христов-Бакърджиев помества "24 часа"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google