Наука Изкуствознание Изследовател на красотата на книгата

balgari.bg

Изследовател на красотата на книгата

Изкуствоведката Аксиния Джурова е родена на 18 септември 1942 г. в София. Завършва българска филология в СУ и история на изкуството в Московския държавен университет. Докторе  оп изкуствознание, ппрофесор по средновековно изкуство в СУ. Оглавява Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев".
Научните търсения на проф. Джурова са в областта на изучаването на славянското книжовно наследство с акцент върху украсата на книгата.
Автор е на описи на славянски ръкописи от Атина (1979), Британския музей и библиотека в Лондон (1978), Ватиканската Апостолическа библиотека (1985), Папския Институт за Изтока в Рим (1997). Нейна е монографията "Хиляда години българска ръкописна книга. Орнамент и миниатюра" (1981) - първия обобщаващ труд на тази тема у нас.
Изследва Асеманиевото евангелие от края на X в., Ватиканския палимпсест - най-старото известно кирилско ръкописно евангелие (втората половина на Х в.). Пише трудовете "Византийската миниатюра" (преведен на италиански, испански и немски) и "В света на ръкописите" - изследвания, в които славянският кодекс е съпоставен с византийския модел и с особеностите на адаптацията, направена от старобългарските книжовници в Плиска и Преслав. Неин е първият труд в славистиката, посветен на славянската кодикология.
Участва в обработката и обнародването на най-голямата колекция от гръцки ръкописи в България, наброяваща над 460 артефакта от IX до XIX в.
Проучва Томичовия псалтир и среднобългарския илюстриран превод на Хрониката на Константин Манасий - най-известния български ръкопис в света.
Аксиния Джурова е автор на над 30 каталози и книги по съвременно изкуство, филми и предавания по националните медии.

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.