Наука Изкуствознание Изследовател на българската обредност

balgari.bg

Изследовател на българската обредност

Христо Вакарелски е роден на 15 декември 1896 г. в Момина клисура, Пазарджишко.
Средното си образование завършва в Пазарджик, следва славянска филология в Софийския университет, след което работи като учител в Панагюрище, Роман и Самоков. Специализира славянска етнография във Варшава през 1925-1927 г.
До 1940 година Христо Вакарелски е асистент и уредник в Народния етнографски музей в София. Сред организаторите е на голямата етнографска изложба в Хелзинки през 1937-а, която намира широк отзвук във финландската преса.
През 1941-1944 г. е директор на Народния музей в Скопие. Директор През 1945-а става директор на Народния етнографски музей в София, където работи до 1962 г. Основател и председател на Българското природонаучно дружество.
Научните интереси на проф. Христо Вакарелски са в областта на етнографията и фолклористиката. Занимава се с погребалните ритуали на българите, с празничната обредност, с материалната култура на предците ни.
Автор е на трудовете "Из веществената култура на българите" (1930), "Понятия и представи за смъртта и душата. Сравнително фолклорно проучване" (1939), "Добруджа. Материали към веществената култура на българите през периода на капитализма" (1964). Трудът на живота му е тритомникът "Етнография на България", издаден и на полски и немски език.
През 1965 г. Христо Вакарелски получава Хердерова награда.
Умира на 25 ноември 1979 г. в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google