Наука Изкуствознание Изкуството на битката

balgari.bg

Изкуството на битката

Генерал-полковник проф. Юлий Абаджиев е роден 5 април 1947 г. в София.
Израства в Панагюрище, завършва ВИФ и започва да преподава сценичен бой във ВИТИЗ. През 1968 г. създава бойна актьорска школа към Киноцентъра. Каскади, разработени от Абаджиев, намират място в лентите "Хан Аспарух", "Денят на владетелите" и др. На фестивал в Рим филмът на Васил Мирчев "Горещи следи" получава първа награда за специални ефекти - дело на Абаджиев.
Той е сред основоположниците на изучаването, практикуването и популяризирането на бойните изкуства у нас, в тази насока работи още от 1963-та. През 1979 г. се създава Центърът за подготовка на командоси "Гранит" в армията, негов пръв ръководител е капитан Юлий Абаджиев. Завършва генералщабен стратегически курс във Военната академия - департамент "Национална сигурност", с магистратура по специалността "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили на Република България".
Юлий Абаджиев е автор на учебници по бойни изкуства, доктор по изкуствознание и доктор хонорис кауза в НАТФИЗ.
През 2002-ра по негова инициатива се учредява Съюзът на българските командоси, чийто председател е ген. Абаджиев и до днес.
Юлий Абаджиев е академик на Световната академия на науките по комплексна безопасност и неин вицепрезидент, редовен член на Международното антитерористично единство със статут на постоянен участник в Съвета на Европа. Председател на новоучредената политическа партия "Обединение на българските патриоти".
Председател е на фондацията "Национална академия за изкуствата".

Интервю с Абаджиев помества http://infomreja.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google