Наука Литературознание Познавач на полската литература и култура

balgari.bg

Познавач на полската литература и култура

Проф. Боян Биолчев е роден е на 11 декември 1942 г. в София, наследник е на прилепски род. Завършва гимназия в столицата, следва полска филология в Ягелонския университет в Краков, където получава магистърска степен след защита на дипломна работа през юни 1968 г.
Академичната му кариера започва като аспирант в Софийския университет през 1969 г.
През 1972 г. Боян Биолчев печели конкурс за асистент по полска литература в Катедрата по славянски литератури на Факултета по славянски филологии. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема "Драматургията на Станислав Виспянски, енциклопедист на неоромантизма", а през 1982 г. се хабилитира с труда "Пътят на едно възраждане. Самобитност и европейски традиции в поезията на полския Ренесанс". От 1982 до 1996 г. е доцент, през 1996 г. става доктор на филологическите науки с изследването си "Адам Мицкевич - между осанката на народния пророк и homo ludens".
През 1992 г. Боян Биолчев става ръководител на Катедрата по славянски литератури. От 1991 до 1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет, а от 1995 г. е декан на Факултета по славянски филологии. От ноември 1999-а до края на 2007-а е ректор на СУ.
Проф. Биолчев е председател на секция "Сравнително литературознание" на Световния съвет на славистите. През 2002 г. е избран за академик на Световната академия "Платон" със седалище в гръцкия град Патра.
Бил е главен редактор на вестник "Софийски университет" (1980-1991), член на редколегията на списание "Летописи" (1991-1997), а от 1996 г. е член на редакционния съвет на "Литературен вестник".
Боян Биолчев е автор на над 200 научни публикации - монографии, студии, статии, предговори, научни съобщения. Написал е и 20 белетристични книги. Негови романи и разкази са преведени на няколко европейски езика. Сценарист е на 6 игрални и 2 документални филма. Сред най-известните му книги са "Очите плачат различно", "Сатурнов кръг", "Държавата Урария", "Сладко нищо", "Мираж под наем", "Градината на чичо Блум".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google