Наука Литературознание Братята от Струга

balgari.bg

Братята от Струга

altГолемите възрожденски просветители и книжовници - братята Димитър и Константин Миладинови - са родени в Струга в семейството на майстор грънчар.
Димитър Миладинов е роден през 1810 г. Послушник е в манастира "Свети Наум", а през 1829 г. учи в гръцко училище в Охрид. От 1830 в продължение на две години работи като учител в Охрид, след това продължава образованието си в гимназията в Янина (1833-1836).
След това отново учителства в Охрид, но е принуден да напусне училището. Преподава в Струга (1839-1840), Кукуш (1840-1842) и отново в Охрид (1842-1845) и Струга (1846), а по-късно - в с. Магарево, Битолско (1849-1852) и в гръцко училище в Битоля (1852-1854).
Като учител в Прилеп Димитър Миладинов въвежда изучаването на български език в гръцко училище. Годината е 1856-а. Заради родолюбивата си дейност е преследван от гръцкото духовенство. Учителства в Кукуш (1857-1859), Струга (1859), Охрид (1860-1861), продължава борбата за равноправие на българите и тяхната култура. Публикува в "Цариградски вестник", обикаля села и градове, за да събира помощи за дострояването на българския храм "Свети Стефан" в Цариград. На 16 февруари 1861 г. го арестуват, лежи в затворите в Охрид, Битоля, Солун, Цариград. Умира в Цариград на 11 януари 1862 г.
По-малкият му брат - Константин Миладинов,

се ражда през 1830 година. Учи при брат си Димитър в Струга, Охрид и Кукуш, след това - в гръцката гимназия в Янина (1844-1847). Две години учителства в битолското село Търново. Завършва гръцка филология в университета в Атина през 1852 година и се връща към учителската професия - работи в село Магарево, Битолско.
През 1856 г. Константин Миладинов заминава за Одеса. Продължава образованието си като волнослушател в Историко-филологическия факултет на Московския университет, където се сближава с Любен Каравелов, Нешо Бончев, Васил Попович, Райко Жинзифов, Сава Филаретов и други. Основава Българската дружина "Братски труд" (1859), публикува свои стихове в нейното печатно издание. Сътрудничи и на сп. "Български книжици", на в. "Дунавски лебед" и др. В руската столица по-младият брат подготвя сборника с български народни песни, в който влизат събираните заедно с брат му фолклорни материали, които Димитър и други българи продължават да му изпращат.
На път за родния си край Константин Миладинов се среща във Виена с хърватския католически епископ Йосиф Щросмайер. С неговото поощрение и материална помощ издава "Български народни песни. Собрани от братя Миладиновци, Димитрия и Константина, и издадени от Константина. Загреб. Книгопечатницата на А. Якича. 1861" (на снимката). Сборникът съдържа песни от различни краища на България, по който някои чужди слависти изучават български език.
Узнал, че брат му Димитър е арестуван, Константин тръгва от Виена за Цариград с цел да му помогне. Но самият той също попада в затвора, където умира на 7 януари 1862-ра.
Константин Миладинов е автор на елегията "Тъга за юг", стихотворенията "Бисера", "Желание", "Голапче", "На санцето" и др.

Източник: http://bg.wikipedia.org

На делото на братята от Струга е посветено изследването на Петър Динеков на http://liternet.bg.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google