Наука Литературознание На пресечната точка между език, култура и литература

balgari.bg

На пресечната точка между език, култура и литература

Юлия Кръстева е родена в Сливен на 24 юни 1941 г. Завършва френска филология в Софийския университет. През 1966 г. заминава за Париж със стипендия от френското правителство и оттогава живее във Франция. Изследванията си по семиотика, психология, литература и лингвистика Кръстева създава на френски.
Работи с Ролан Барт и Люсиен Голдман. Присъединява се към структуралистката литературно-философска група "Тел Кел" и се омъжва за нейния водач Филип Солерс.
Получава докторат по семиология (1968) и държавен докторат по литература на лингвистична тема в Париж (1973). Професор по лингвистика в Парижкия университет от 1974 г. През 1979 г. завършва обучение по психоанализа.
Юлия Кръстева е професор в университета "Дени Дидро" в Париж и има частна практика като психоаналитик.
Преподава в университета в Ню Йорк, като дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Изпълнителен секретар е на Международната асоциация по семиология.
През април 1997 г. Кръстева получава едно от най-престижните отличия във Франция - Ордена на Почетния легион. Носителка е на Холбергова награда за 2004 г. за "новаторска работата, посветена на въпросите, които са разположени в пресечната точка между език, култура и литература".
Считат Юлия Кръстева за една от теоретичките на женското писане в рамките на литературния феминизъм. В своята трилогия "Женския гений" обаче тя открито критикува феминизма.
Кръстева е автор на изследването "Черно слънце. Депресия и меланхолия" (1998) и на романите "Самураите" (1990), "Старецът и вълците", "Обладаване", "Убийство във Византия".

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google