Наука Медицина

balgari.bg

Анестезиолог на годината

Проф. Николай Петров от Военномедицинската академия, носител на титлата "Лекар на годината" за 2012-а, е роден на 29 август 1959 г. в град Средец.
Завършва медицина във ВМИ - Варна, през 1985 г. Работи като клиничен ординатор (1989-1991), началник отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в бургаската Военна болница (1991-1992), ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА - София (1992-2004).
През 2002-ра д-р Петров завършва във Франция курс по реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО.
През 2004-та оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение при ВМА.  Републикански консултант е от същата година.
Член е на Европейската асоциация по анестезиология и интензивно лечение, на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене, на Европейската асоциация по интензивна медицина, на Американската асоциация на анестезиолозите. Президент е на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене и на Дружеството на анестезиолозите в България.  Има диплома по международно право на военните конфликти, по регионална и проводна анестезия,  магистър е по специалността "Обществено здраве и здравен мениджмънт".
Д-р Петров е специалист по спешна медицина, от 2012 г. е професор по анестезиология и интензивно лечение.
Автор е на три и съавтор на девет книги и 170 публикации по медицина. Главен редактор е на  списанията "Анестезиология и интензивно лечение" и "Клинично хранене".
Пациенти, които са се лекували в клиниката на д-р Петров, казват, че тя прилича на космически кораб - заради модерното оборудване.
На 18 юли 2012-а полк. проф. Петров пътува със семейството си към Бургас на почивка, когато му съобщават, че е извършен терористичен акт и има много пострадали. Докторът веднага тръгва към мястото на инцидента и се включва в спасяването на хората.
Проф. Николай Петров зае поста министър на здравеопазването в служебния кабинет от март 2013-а.

Етикети:
 

Писма в бутилка

"Бащата" на българската "Нептунова поща" д-р Георги Икономов е роден на 7 март 1923 г. в Кюстендил. Завършва медицина в София през 1947 г. През 1952-ра създава физкултурен диспансер в Русе. Четири години по-късно открива първия пещерен санаториум в пещера Орлова чука за лечение на астматично болни. През 1958 г. д-р Икономов става майстор на спорта по туризъм.
Научните изследвания на Икономов са в областта на гемелологията (наука за близнаците). Инициатор е на Първия международен симпозиум по гемелология, проведен в Рим през 1969 г. Там получава най-голямата награда на Института по генетика и гемелология "Грегор Мендел". Световно признат специалист е българинът в областта на спелеотерапията (пещерното лечение) и терапия субтуранея (подземното лечение) на бронхиалната астма. Организира пещерен санаториум за деца им чужбшина - в Хомбасецката пещера в Чехословакия, през 1968-а.
За разработките си в тази област е удостоен с медал "Анджей Снядецки" от Ягелонския университет - Полша.
У нас д-р Икономов прави и пещерните санаториуми Магура І и ІІ - през 1971 и 1973 година.
Като рентгенолог антрополог той въвежда в България палеопатологията (наука за болестите на хората от древността). От 1978 г. се занимава с ихтиорентгенология.�В областта на спортната медицина изследва микротравматизма.
Основател е на първия картинг-клуб в България при МК "Кремиковци". Годината е 1963-та.�
Интересът на д-р Георги Икономов към "писмата в бутилка" датира от детските му години. Първото си "Нептуново писмо" пуска в Струма. Като участъков и военен лекар праща "водни" послания по реките Места, Вит, Марица, Тунджа, Дунав.
Своя дебют в световната "Нептунова поща" Икономов прави през 1978 г., когато е корабен лекар на траулера "Физалия". Тогава е осъществена първата позивна серия "Ф-СЗА-78" (111 бутилки) в Северозападния Атлантик, в териториалните води на САЩ и Канада.
На следващата година пуска нови 111 писма от траулера "Офелия" край Британските острови и Ирландия.
Следват послания в бутилки от траулера "Пингвин" - в Северния ледовит океан, от танкера "Камчия" - в Средиземно море, в териториалните води на Африка и Европа (цели 11 111 на брой), от пасажерския кораб "Латвия" в Черно море, после - Куба, отново по Дунав, по Днепър и др.
Д-р Икономов е "писал" във водите на три реки на Северна Корея, на две езера на Балканите, а в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава само за един месец (август) хвърля в океана 1300 бутилки, а за една година - 11 111 бутилки, с което надминава четири пъти дотогавашния световен рекорд на д-р Тайти от Шотландия.
През септември 1996 г. д-р Икономов получава едно изключително признание. Издателството на Книгата на рекордите "Гинес" му изпраща цветна диплома, която удостоверява, че е включен в Книгата за 1997 г. на 17-а страница под № 212097. По този повод заедно с дъщеря си Анета, преподавателка в Държавния университет в Богота и в колумбийския институт "Карл и Куерло", организират продължителна експедиция по долината на река Амазонка. Заедно с южноамериканските си колеги хвърлят в Амазонка 777 бутилки. Посланието, поставено в тях, призовава за мир между хората на Земята, за чисти води и за хармония между всички религии.
22 222 бутилки послания е хвърлил досега в Световния океан създателят на българската "Нептунова поща".
На писмата му в бутилка отговарят хора от цял свят. Отговорите, които е получил, докторът представя на седем изложби в София. Издава и книгата "Българският Нептун и неговата поща", в която описва подробно историята от пътешествията си.
Като журналист д-р Георги Икономов има над 1000 статии за научни постижения. Автор е на повече от 400 научни публикации, направил е 32 научнопопулярни филма на медицинска и спортна тематика. Автор е на първата карта на пещерите в България, изготвена през 1958 година.
Член е на Световната федерация по спортна медицина, на Международния съюз по спелеология, на Световната асоциация по гемелология. е Носител на орден "Кирил и Методий" І степен и на полския медал "Николай Коперник".

Любопитно за уникалния българин разказват http://e-vestnik.bg и http://old.duma.bg
 

Първият ни детски лекар

Д-р Стефан Ватев, първият български професор по педиатрия, е роден на 6 февруари 1866 г. в Ловеч.
Завършва гимназия в Пардубице, Чехия, през 1882-ра. Учителства в Габрово и София няколко години, след което завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски болести в Берлин. Работи като лекар в Ловеч и Силистра. После се установява в София и е назначен за ръководител на Детското отделение в Александровската болница в София - първото в България, през 1905-а.
Тримата с М. Русев и Петър Ораховац имат големи заслуги за откриването на Медицинския университет в София, основан с декрет на цар Фердинанд през 1917 г. Те подготвят болничните отделения на Александровска болница за нуждите на бъдещите клиники на факултета и организират обучението на преподавателски кадри.
По инициатива на Ватев, Киров и Павлович през 1918 г. започва строеж на нова сграда на Александровската болница, завършена през 1926 г. Там е изградена детска консултация, където Ватев на обществени начала дава съвети за отглеждането и храненето на децата.
Д-р Стефан Ватев оглавява Дирекцията за опазване на общественото здраве при МВР (1908-1911), две години е председател на Върховния медицински съвет. По време на войните (1912-1918) е главен инспектор на Доброволническата санитарна служба и дружеството "Червен кръст" при Главната квартира на Действащата армия и завеждащ IV местна военна болница в София.
Преподава съдебна медицина и детски болести близо четири десетилетия - от 1899 до 1936 г. Декан е на Медицинския факултет на Софийския университет (1927-1928). Действителен член на Българското книжовно дружество (БАН) от 1898 г.
Стефан Ватев е член на Антропологическото дружество в Париж, на Берлинското дружество за антропология, етнология и праистория, на Германското дружество по педиатрия и др.
Редом с лечителската и здравнопросветителската си работа събира над 400 народни песни, които публикува в "Периодическо списание". Един от основателите на Българския лекарски съюз (1901) и Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председател на читалище "Наука" в Ловеч и един от основателите на музея към него.
Стефан Ватев е носител на орден "За гражданска заслуга" III и II ст., на орден "Свети Александър" IV степен, на медал "За наука и изкуство" и други отличия.
Умира  на 9 март 1946-а.

Етикети:
 

Лекар с генералски пагони

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали.
Завършва медицина във ВМИ - Пловдив, през 1979 г.
Работи като началник на медицинска служба на авиополка в Чешнигирово (1979-1981 г.), след което оглавява кабинет по кожни болести във Военна болница - Пловдив. Главен асистент и началник отделение е в Клиниката по кожни и венерически заболявания към ВВМИ.
От 1990 до 1992 г. е заместник-началник, а до 2002 г. е началник на Клиниката по кожни и венерически болести при ВМА.
Ген. Тонев специализира в САЩ (1990, 1994 и 1996 г.), във Франция (1992 г.) и в Чехия (1990 г.). Бригаден генерал от медицинската служба (2002 г.), генерал-майор (2007 г.).
Има над 120 публикации, член е на Европейската и на Американската асоциация по кожни и венерически болести, национален консултант по дерматология и венерология.
Генерал-майор доц. Стоян Тонев е начело на ВМА от септември 2002-ра. През 2008-а клиниката е отличена с приз "Лидер на престижа и качеството" от испанското бизнес издание "Актуалидад". 


Интервю с лекаря помества www.bestdoctors.bg
Етикети:
 

Лекарка прегръща алтернативни методи

Д-р Людмила Емилова е родена на 1 септември 1943 г. във Варна.
Завършва медицинския институт в родния си град през 1969 г., по-късно придобива специалности по вътрешни болести и ревматология и кардиология.
В началото на 90-те години д-р Емилова се среща с известната българска природолечителка Лидия Ковачева, от която научава за чудесата на омекотеното лечебно гладуване с плодове и чай с мед. Прилага върху самата себе си системата, коренно променя начина си на хранене и за една година успява да излекува тормозещите я заболявания, сред които мигрена, гастрит, анемия.
Впечатлена от добрия резултат, д-р Емилова решава да посвети живота си на пациенти, желаещи да се лекуват по тази система.
На 5 май 1993 г. открива своя клиника, работеща по методите на природонаучната медицина. Днес в екипа й има 20 лекари, използващи най-модерна апаратура.
През 1996 г. д-р Емилова става член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена. През 2007 година е удостоена с орден "Михаил Ломоносов" за заслуги и личен принос в развитието на дружеските отношения между народите на Русия и България и за високи постижения в опазването на човешкото здраве. През 2008 г. д-р Емилова завършва магистратура по здравен мениджмънт.
Досега през клиниката на д-р Емилова са преминали хиляди пациенти. Всички, които изпълняват нейните препоръки, се разделят с излишните килограми и се радват на добро здраве.
Автор на документалната лента за природната лечителка е режисьорът Стилиян Иванов.

Интервю с д-р Емилова прочетете тук
 
Страница 1 от 4

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google