Наука Медицина Първият ни детски лекар

balgari.bg

Първият ни детски лекар

Д-р Стефан Ватев, първият български професор по педиатрия, е роден на 6 февруари 1866 г. в Ловеч.
Завършва гимназия в Пардубице, Чехия, през 1882-ра. Учителства в Габрово и София няколко години, след което завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски болести в Берлин. Работи като лекар в Ловеч и Силистра. После се установява в София и е назначен за ръководител на Детското отделение в Александровската болница в София - първото в България, през 1905-а.
Тримата с М. Русев и Петър Ораховац имат големи заслуги за откриването на Медицинския университет в София, основан с декрет на цар Фердинанд през 1917 г. Те подготвят болничните отделения на Александровска болница за нуждите на бъдещите клиники на факултета и организират обучението на преподавателски кадри.
По инициатива на Ватев, Киров и Павлович през 1918 г. започва строеж на нова сграда на Александровската болница, завършена през 1926 г. Там е изградена детска консултация, където Ватев на обществени начала дава съвети за отглеждането и храненето на децата.
Д-р Стефан Ватев оглавява Дирекцията за опазване на общественото здраве при МВР (1908-1911), две години е председател на Върховния медицински съвет. По време на войните (1912-1918) е главен инспектор на Доброволническата санитарна служба и дружеството "Червен кръст" при Главната квартира на Действащата армия и завеждащ IV местна военна болница в София.
Преподава съдебна медицина и детски болести близо четири десетилетия - от 1899 до 1936 г. Декан е на Медицинския факултет на Софийския университет (1927-1928). Действителен член на Българското книжовно дружество (БАН) от 1898 г.
Стефан Ватев е член на Антропологическото дружество в Париж, на Берлинското дружество за антропология, етнология и праистория, на Германското дружество по педиатрия и др.
Редом с лечителската и здравнопросветителската си работа събира над 400 народни песни, които публикува в "Периодическо списание". Един от основателите на Българския лекарски съюз (1901) и Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председател на читалище "Наука" в Ловеч и един от основателите на музея към него.
Стефан Ватев е носител на орден "За гражданска заслуга" III и II ст., на орден "Свети Александър" IV степен, на медал "За наука и изкуство" и други отличия.
Умира  на 9 март 1946-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google