Наука Медицина Анестезиолог на годината

balgari.bg

Анестезиолог на годината

Проф. Николай Петров от Военномедицинската академия, носител на титлата "Лекар на годината" за 2012-а, е роден на 29 август 1959 г. в град Средец.
Завършва медицина във ВМИ - Варна, през 1985 г. Работи като клиничен ординатор (1989-1991), началник отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в бургаската Военна болница (1991-1992), ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА - София (1992-2004).
През 2002-ра д-р Петров завършва във Франция курс по реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО.
През 2004-та оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение при ВМА.  Републикански консултант е от същата година.
Член е на Европейската асоциация по анестезиология и интензивно лечение, на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене, на Европейската асоциация по интензивна медицина, на Американската асоциация на анестезиолозите. Президент е на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене и на Дружеството на анестезиолозите в България.  Има диплома по международно право на военните конфликти, по регионална и проводна анестезия,  магистър е по специалността "Обществено здраве и здравен мениджмънт".
Д-р Петров е специалист по спешна медицина, от 2012 г. е професор по анестезиология и интензивно лечение.
Автор е на три и съавтор на девет книги и 170 публикации по медицина. Главен редактор е на  списанията "Анестезиология и интензивно лечение" и "Клинично хранене".
Пациенти, които са се лекували в клиниката на д-р Петров, казват, че тя прилича на космически кораб - заради модерното оборудване.
На 18 юли 2012-а полк. проф. Петров пътува със семейството си към Бургас на почивка, когато му съобщават, че е извършен терористичен акт и има много пострадали. Докторът веднага тръгва към мястото на инцидента и се включва в спасяването на хората.
Проф. Николай Петров зае поста министър на здравеопазването в служебния кабинет от март 2013-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google