Наука Медицина Световно име в медицината

balgari.bg

Световно име в медицината

Доайенът на българската морфологична школа акад. Асен Хаджиолов е роден на 6 януари 1903 година в село Широково, Русенско.
Проф. Хаджиолов остава в историята на медицина като откривател на методики за изследване в областта на хистологията и хематологията.
В началото на научната си дейност Хаджиолов разработва хистобиологична и хистофизиологична концепция и класификация на тъканите. Неговите тъканноорганоидни изследвания са известни като теория на Хаджиолов.
Ученият създава собствена класификация на подвидовете кръвна тъкан, която намира приложение в хематологията. Като откритие са квалифицирани заключенията му относно кръвните хиломикрони, ембрионалната хемопоеза, тъканните взаимоотношения в ретиколоендотелната система.
По време на специализация заедно с проф. Бертран разработват оригинален метод за оцветяване на миелиновите обвивки и митохондриите в нервните и нервноглиалните клетки.
Другото основно направление в научните интереси на проф. Хаджиолов са изследванията върху хистохимията. Заключенията му в тази област получават висока международна оценка, някои са определени като открития. Асен Хаджиолов е сред първите учени, разработили хистохимични методи за изследване на липидите в клетките и тъканите.
Асен Хаджиолов почива на 1 януари 1994 г. в столицата.

Източник: "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Фондация "Българска гордост". София. 2008

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google