Наука Медицина В тайната на ученето надниква създателят на сугестопедията

balgari.bg

В тайната на ученето надниква създателят на сугестопедията

altПроф. д-р Георги Лозанов, авторът на революционния обучителен метод, наречен сугестопедия, е роден на 22 юли 1926 година в София.
От средата на 50-те години на двайсети век Лозанов започва да търси нови пътища за разкриване резервите на човешкия мозък. Въз основа на опитите и проучванията си полага началото на науката сугестология.
Далеч от хипнозата и клиничното внушение, които се характеризират със своя потискащ свободната творческа изява на човека характер, при новия вид сугестия, разработен от д-р Лозанов, се дава възможност на личността да избира едновременно разсъдъчно и интуитивно, според своята структура и диспозиция, измежду широк спектър от комплексни стимули, които се асоциират, кодират, символизират и усилват. Изборът става поради външната оркестрация на символите в съответствие с психофизиологичните закономерности на личността. Стимулите постъпват отвън или възникват у личността не само в тесните рамки на съзнанието, но едновременно и в по-голяма степен - и в различните многобройни нива на парасъзнанието.
Периферните перцепции и емоционалните стимули са два основни физиологични механизма, които поради своята важност са широко застъпени в теорията за внушението на д-р Лозанов.
От средата на 60-те години д-р Лозанов започва експериментирането и разработването на една здравно-учебна система,сугестопедия, базирана на теорията за внушението. Чрез хармонизиране на учебния процес се десугестират (освобождават) участниците в него от наложените социални и исторически норми за ограничените възможности на човешкия мозък и едновременно с това се сугестира (стимулира) цялата личност - и интересите, и възприятията, и интелектуалната активност, и мотивацията, и креативността, и се постига психотерапевтичен ефект.
Разработената от българския психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог методика е наблюдавана от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО през 1978 година, оценена е като най-добра и е препоръчана за прилагане по всички предмети във всички страни. Вместо това от 1980 до 1989 г. проф. Лозанов се намира под домашен арест!
Ученият създава Научноизследователски институт по сугестология в столицата, Център по сугестология и развитие на личността към Софийския университет, Международен център по десугестология във Виена, Международен център за обучаване на преподаватели в Австрия.
Георги Лозанов почина на 6 май 2012-а.
Най-широко приложение сугестопедичната методика намира в обучението по чужд език.

Източници: http://bg.wikipedia.org и www.dr-lozanov.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google