Наука Медицина Кардиохирургът

balgari.bg

Кардиохирургът

Александър Чирков е роден на 27 януари 1938 г. в Лом. Учи в Медицинска академия - София. Още като студент оперира. През 1962-ра, завършил медицина с отличие, става шеф на хирургията в Белоградчик. Четири години по-късно отново е в София, за да положи изпита си по специалност, в продължение на шест месеца е специализант. Същата година заминава за Западен Берлин, където негов чичо има частна клиника, за да специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер.
През 1970 г. Чирков заминава за Франкфурт, където две години по-късно се хабилитира, а през 1974 г. става доцент. После специализира детска кардиохирургия в САЩ в продължение на две години. През 1978 г. българският лекар е най-младият член на елитния Европейски клуб на кардиохирурзите. Това му носи огромно признание. Година по-късно го викат във Фрайбург, където става професор.
У нас е поканен да се върне в средата на 80-те. През 1986 г. извършва първата успешна сърдечна трансплантация не само в България, но и в цяла Източна Европа. След това Чирков се заема с изграждането на кардиологичния център "Света Екатерина" в София и е дългогодишен негов директор.

Източник: http://personi.dir.bg

Как видният кардиохирург илюстрира живота си с девет снимки, разказва вестник "24 часа"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.