Наука Социални науки Обвинител № 1

balgari.bg

Обвинител № 1

Борис Велчев е роден на 26 април 1962 г. в София. Завършва Английската гимназия и висше юридическо образование в Софийския университет.
През периода 1988-1990 г. работи като съветник в отдел "Правен" на Министерския съвет. От 1990 г. последователно е работил като асистент, главен асистент и доцент по наказателно право и международно наказателно право в СУ, ръководител на катедра "Наказателноправни науки" във ВТУ.
От 20 януари 2002 г. Борис Велчев е член на новосформирания Правен съвет към президента, а от октомври 2003 г. е и  негов председател.
Бил е член на Консултативния съвет по законодателство в 39-ото и 40-ото Народно събрание и председател на правната секция на Съюза на учените.
Той е сред първите юристи в България, които се обявяват за падането на имунитета на магистрати и депутати.
На 19 януари 2006 г. Борис Велчев е избран за главен прокурор на Република България с 23 от 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет. Избран на 43-годишна възраст, той е най-младият главен прокурор в историята ни.
От 1 ноември 2012 г. е съдия в Конституционния съд.
Борис Велчев обича историята и е запален нумизмат. Владее английски и руски. Превеждал е романи на Греъм Грийн.

Източник: personi.dir.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google