Наука Социални науки Българин създава уникална система за учене

balgari.bg

Българин създава уникална система за учене

Иван Бързаков е роден на 13 декември 1942 г. в София. Завършва българска филология в СУ. През 1976 г. емигрира в Триест, като плува цели 11 километра, по-късно се мести в САЩ.
В Америка Бързаков пристига 33-годишен, без средства и познанства.
Установява се в Сан Франциско.
През юли 1978 г. заедно с група психолози основават Международен институт за нови методи в образованието, а две години по-късно Бързаков създава системата OptimaLearning за максимално възприятие и развиване на мисълта, която се прилага в 29 страни.
През 1985 г. Бързаков защитава в САЩ докторат по теория на образованието и психология. Сенатът на Калифорния предлага законопроект за модел на училищата, базиран на OptimaLearning (1988), а авторът на системата е номиниран за престижната международна награда в областта на образованието Grawemeyer (1989). Министерството на здравеопазването на България одобрява метода на Бързаков като национална програма за редукция на стреса (1996). През 2004 г. нашият учен създава уникален метод за проникване в изобразителното изкуство (AOLIA), който прилага в най-известните световни музеи. През 2009-а Иван Бързаков издава първата си поетична книга "Яростно в скръбта". През 2011 г. излиза книгата му "В съня над пропастта".
Проф. Бързаков е член на Съюза на независимите писатели в България, номиниран е за Националната награда на Димчовата поетична вечер "Да се завърнеш в бащината къща" в Копривщица през 2011 година.

Още за нестандартния българин - на http://spas.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.