Наука Социални науки Забравеният философ

balgari.bg

Забравеният философ

Найден Шейтанов е роден на 18 ноември 1890 година в Троян. Завършва гимназия в София, след което учи история и философия в Лайпцигския и Карловия университет. След завръщането си у нас преподава немски в Първа софийска мъжка гимназия.
Есетата му разкриват неговите търсения в областта на народопсихологията и културологията. Считат Шейтанов за един от първите пропагандатори на фройдизма в България, още през трийсетте години на двайсети век той превръща темата за пола и връзката секс-народопсихология от "ерес" в злободневна обществена тема и перспективна област на познанието.
Пратен в забвение, европейският интелектуалец е една от най-ярките и самобитни творчески личности в новата ни културна история. За науката той е "човек - школа" - културфилософ и културисторик, народовед, философ на историята, етнолог, познавач на религията, сексолог, езиковед, изследовател на националната митология.
Шейтанов е широко ерудиран изследовател, но и поет по душа. Кръстьо Кръстев го нарича "най-българогласният български стилист". Негови есета публикуват издания като "Златорог", "Философски преглед", "Просвета".
Найден Шейтанов е автор на пиесата "Цървулиада" (1923), на книгите "Култ на тялото" (1928), "Любов. Вселеноглед. Начало" (1931), "Любов. Вселеноглед. Човек" (1933), "Балкано-българският титанизъм" (1939), "Великобългарски светоглед" (1940) и др.
Умира на 20 февруари 1970 година.

Още за Шейтанов от изследователката му Ерика Лазарова на http://literaturensviat.com
 
Какво мразим, разкрива есеистът, цитиран на http://bolgari.net
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google