Наука Социални науки IQ рекордьорката

balgari.bg

IQ рекордьорката

Човекът с най-висок IQ в света е българката Даниела Симидчиева.
Родена е в Благоевград. Завършва английска паралелка в родния си град, после се записва в Икономическия институт (сега УНСС) да учи "Вътрешна търговия". Работи като стоковед в "Търговия на едро". Продължава образованието си в областта на електрониката, занимава се с журналистика и синдикална дейност.
Не спира да се усъвършенства - завършва социология в Югозападния университет и европейски социологически магистърски курс в Лунд, Швеция.
Симидчиева се мести в София с трите си дъщери през 2002-ра. Явява се на теста на Менса през 2003 г. и достига стойност от 192 точки.
Две години по-късно, когато по покана на "МЕНСА България" на посещение у нас е англичанинът Джон Рейвън-младши, син на автора на тестовете на МЕНСА, Даниела е поканена от тогавашната председателка на българския клон Росица Алексиева да участва в семинара му. Запознанството с Рейвън и високата му оценка за феноменалния й резултат на IQ теста отварят много врати пред Симидчиева.
През 2011-а се кандидатира за вицепрезидент, поканена от ВМРО.
Според Даниела коефициентът на интелигентност показва най-вече потенциала на даден човек, вродените му способности, а за да бъде умен трябва да има и много знания.
Най присърце умната българка взима проблемите на осигурителната и образователната система, равнопоставеността на половете, демографската катастрофа.
Днес Даниела Симидчиева оглавява МЕНСА - България (от 2011). Директор е на програма "Професионално обучение" и ЦПО при Българската стопанска камара от 2010 г., а от 2012 г. е директор "Образование".
Участва като представител на БСК в социалния диалог в областта на образованието и професионалното образование и обучение.


Интервю с най-умната на света помества www.blitz.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google