Наука Социални науки Основоположникът на богословската наука

balgari.bg

Основоположникът на богословската наука

Специалистът по канонично право проф. Стефан Цанков е роден в Горна Оряховица на 4 юли 1881 година. Завършва Богословския факултет в Черновиц, Украйна, през 1905 г., а през 1918 година защитава докторат по богословие и правни науки в Университета в Цюрих.
От 1923 до 1950 г. завежда Катедрата по църковно право в Богословския факултет на Софийския университет.
Бил е редовен професор, декан на Богословския факултет и ректор на Софийския университет. Дописен член на БАН е през периода 1924-1932 г., академик от 1932 г. Почетен доктор е на Атинския университет, на Университета в Оксфорд и на Евангелско-лютеранската академия в Будапеща.
Полиглот, ползващ десет езика, проф. Цанков е репресиран след 9 септември 1944 г. заради силното си академично влияние и връзките си с чужбина. Задържан и разпитван е заради статиите си против съветския болшевизъм.|Проф. Стефан Цанков е автор на значителен брой богословски и църковноисторически текстове, най-важният от които е текстът за историята на Българската православна църква за периода от Освобождението до 1939 година.
Той е първият православен богослов, изнесъл пълен цикъл лекции за същината на православието в неправославни факултети на Централна и Западна Европа.
Ценността на трудовете му се състои в техния енциклопедизъм, в богатство на примерите и ревностната защита на самостойността на Църквата, както и в умението му да изгражда своите тези, опирайки се единствено на безспорни факти в правния и историческия опит на Християнската църква.
Мнението на проф. Цанков е решаващо при вземането на отношение спрямо културните и обществените прояви до 1944-та и дори през тежките за християнството години след тази дата. Стефан Цанков определя сам себе си като "човек на златната среда".
Политическите увлечения са му чужди. Въпреки че критикува атеизма и болшевизма в Съветска Русия, крайните политически актове не му допадат. Ученият поддържа демократичните ценности, което е и причината да не го изпратят в лагер, нито да спират или унищожават текстовете му.
Умира на 20 март 1965 година.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google