Наука Социални науки Честността над всичко

balgari.bg

Честността над всичко

Едно от светилата на българската правна наука - Живко Сталев, се ражда на 17 май 1912 година в Асеновград.
Приет е да учи медицина, но разбира, че лекарската професия не е призванието му, и се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет. Работи като член-съдия на Софийския окръжен съд (1937-1938) и на Околийския съд в Ихтиман (1942), до 1943 г. е секретар на Кодификационния съвет на Министерството на правосъдието.
Сътрудник е в Института по правни науки към Българската академия на науките и негов директор (1972-1976). В продължение на две десетилетия проф. д-р Живко Сталев е председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата.
Член-кореспондент е на Международната академия по сравнително право, почетен член на Международната асоциация по процесуално право и член на нейния Управителен съвет.
В дългогодишната си преподавателска работа учи младите юриста на граждански процес, трудово право и държавно право. Има над 500 монографии, студии и статии в български и чужди издания.
Живко Сталев не е членувал в политическа партия. Обществената си позиция обаче заявява като председател на Централната избирателна комисия (1990) за избора на Великото Народно събрание.
През 1997-а Сталев е назначен за съдия в Конституционния съд, избран е за негов председател. Докато оглавява Конституционния съд, всеки месец видният юрист отделя средства от заплатата си в полза на Червения кръст. Оттегля се от поста, когато преценява, че възрастта му е вече твърде напреднала.
Живко Сталев е човек с широка обща култура, владее шест чужди езика. Последните години от живота си прекарва в Копривщица, където е купил възрожденска къща.
Умира на 20 февруари 2008 година.

Още за живота на Сталев разказва вестник "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google