Наука Социални науки Човек на закона

balgari.bg

Човек на закона

Гиньо Ганев е роден на 2 март 1928 г. в Бургас. Завършва право в Софийски университет. Специалист е по държавни и правни науки. Изтъкнат конституционалист, експерт по въпросите на държавните институции. Депутат е в осем поредни парламента, три от които - преди 10 ноември 1989 г.
Работил е като юрисконсулт и главен секретар в Министерство на енергетиката.
Председател е на Съюза на народните читалища, на фондация "Български спорт", на Обществения съвет по наука, култура и изкуство, на сдружението "Конституционализъм и демокрация",.
Ганев е и член на българската Велика ложа на масоните.
Политическата си кариера Гиньо Ганев стартира в Отечествения фронт. Заместник-председател и председател е на Националния съвет на ОФ, оглавява Отечествения съюз през 1990 г., става председател на партия "Съюз за отечеството" и съпредседател на коалиция "Патриотичен съюз".
Гиньо Ганев участва в дебатите на Кръглата маса през 1990 г. Депутат е в 7-ото Велико народно събрание и негов заместник-председател, огравява Комисията за изработване на Конституцията.
Председател на Агенцията за българите в чужбина от 1995 до 1997 г. Член на Комисията по правни въпроси и законодателство срещу корупцията в 38-ото НС, член на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в 39-ото НС.
Гиньо Ганев на два пъти отказва да стане премиер на България - когато кабинети съставят Димитър Попов и Любен Беров.
На 13 април 2005 г. е избран за национален омбудсман.
Носител е на ордена "Стара планина".

Източник: http://personi.dir.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google