Спорт Други Батето

balgari.bg

Батето

Иван Славков се ражда на 11 май 1940 г. в семейството на интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Като студент се занимава с водна топка, състезава се за "Септември".
През 1966 г., едва на 25-годишна възраст, остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова, загива при самолетна катастрофа.
Жени се за Людмила Живкова през 1968-а.
От 1967 до 1969 г. Славков работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд".
В края на 70-те години е ръководител на футбола в "Левски". Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. На този пост остава до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет. През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет. Заместник-председател е на организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на зимните олимпийски игри през 1992 и 1994 г.
През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз.
През 2001 г. създава партия "Напред, България" по аналогия с партията на Силвио Берлускони "Форца Италия", която никога не влиза в парламента.
Иван Славков е носител на званието доктор хонорис кауза на Националната спортна академия и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет. Носител е на орден "Стара планина" първа степен (2003).
През 2004 г. е уличен в нерегламентирано лобиране сред членове на МОК за кандидатурата на Лондон за олимпиадата през 2012 г.
На 7 август президентът на МОК Жак Рох обявява, че Комисията по етика отнема временно всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. На 7 юли 2005 г. е изключен от МОК. Този акт автоматично го отстранява и от поста председател на БОК. През октомври същата година губи и поста президент на БФС.
По време на неговото председателство националният ни отбор по футбол се класира два пъти на европейско първенство (през 1996 г. в Англия и през 2004 г. в Португалия) и веднъж на световно (1998 г. във Франция).
Иван Славков - Батето, бе известен с неподражаемо чувство за хумор. Автор е на автобиографична книга.
Почина на 1 май 2011 г. в София.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.