Спорт Други Алпиецът от Самоков

balgari.bg

Алпиецът от Самоков

Петър Попангелов е най-известният ни скиор в алпийските дисциплини. Роден е на 31 януари 1959 г. в Самоков.
В състезания за Световната купа участва в продължение на 11 години - от 1977 до 1988 г. В 37 надпревари Попангелов се класира между първите десет, като има едно първо, шест втори и четири трети места.
Попангелов е 6-и в слалома на две зимни олимпиади - в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. Той е трикратен световен студентски шампион по слалом - в Испания през 1981 г., в България през 1983 г. и в Чехословакия през 1987 г.
Петър Попангелов има 27 международни победи в състезанията по календара на ФИС в чужбина и у нас. Многократен балкански шампион е в слалома и гигантския слалом за мъже и юноши, има 26 републикански шампионски титли във всички алпийски дисциплини.
Най-успелият ни алпиец е носител общо на 128 купи и 180 медала. Член е на Международната федерация по ски (ФИС). Удостояван е два пъти със званието "Почетен гражданин на Самоков", има две дъщери. В момента се занимава с хотелиерство.


Интервю с Попангелов помества http://novinar.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google