Спорт Други Два пъти световна

balgari.bg

Два пъти световна

altАлбена Денкова е родена в София на 3 декември 1974 г. Завършила е Икономическия университет. С фигурно пързаляне се занимава от 7-годишна, като преди това тренира художествена гимнастика.
Спортната кариера на Албена при танцовите двойки започва с Христо Николов. През 1996-а роденият в Русия Максим Стависки заема неговото място и е с Албена в спорта и в живота и до днес.
До 2005 година ефирната двойка тренира при Алексей Горшков.
След Световното през 2005-а Албена и Максим заминават да тренират в Делауеър, САЩ, при Наталия Линичук и Генадий Карпоносов.
През 2006-а двамата млади фигуристи грабват златните медали на Световното в Калгари. Това е първият златен медал за България във фигурното пързаляне. Албена и Максим дублират титлата година по-късно, на световния шампионат в Токио.
Албена Денкова е определена за Спортист № 1 на България през 2006 и 2007 година, а през 2007 година е наградена с орден "Стара планина" първа степен.
От октомври 2006 до декември 2009-а Албена е председател на Българската федерация по фигурно пързаляне.
Максим и Албена се отказаха от спортната си кариера през 2007 година. На 30 януари 2011 г. станаха родители на Даниел.
Фееричната ни танцова двойка излезе на уникална ледена площадка пред двореца "Кенсингтън" през лятото на 2012-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с Албена Денкова помества вестник "Труд".

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.