Спорт Други Във висините

balgari.bg

Във висините

Иван Кристоф, по-известен като Човека паяк, е роден на 27 юни 1968 г. в София.
Очарованието на висината открива още като дете, докато се катери по тополите из уютния столичен квартал "Бъксон".
В София Иван завършва техникум по машиностроене. В канадския град Торонто, където отива през 1990-а, започва да учи ИТ комуникации в университета, но прекъсва учението заради проект, който ангажира цялото му внимание.
Именно тук българинът се се профилира в сферата на въздушно височинни въжени операции. Той се катери по сгради, извършва сложни операции на труднодостъпни места, екип под негово ръководство ремонтира фасади на небостъргачи, подменя алуминиевата дограма на прозорците, виси от хеликоптер, прави снимки от въздуха.
Участва спасителни операции при пожар, спасява самоубийци, застанали над пропаст или на корниза на прозорец.
Иван Кристоф е автор на нови стандарти за обезопасяване на високи сгради. Проектите му са сред най-оригиналните в областта на високотехнологичното оборудване и комуникациите. Голяма част от своите усилия Иван е посветил на обезопасяването и затова е лидер в използването на технологии при превземането на екстремни височини. Проектите му са били на кориците на повече от двайсет списания в Северна Америка.
Сред многото атрактивни постижения на Иван е покоряването на Си Ен Тауър (553 метра, 180 етажа).
Номиниран за герой на Канада за 2001 г. Компанията му "Айгър" се занимава с опасното занятие да ремонтира покривите, алуминиевата дограма на прозорците и вертикалните стени на небостъргачите.
Преди известно време Човека паяк огласи идеята си за създаване у нас на спасителен отряд за действие в критични ситуации по подобие на ръководените от него две спасителни групи в Канада. 

Още за най-известния българин в Канада прочетете във вестник "Стандарт"

Интервю с Човека паяк помества www.bgfactor.org
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.