Спорт Други Майсторът на петте съвършенства

balgari.bg

Майсторът на петте съвършенства

Станчо Станев извоюва шест златни медала от Открития шампионат по ушу на Китай в стиловете тай чи чуан, тй чи меч, ба гуа джан, пи гуа чуан, чан чуан и у дан меч, съобщи http://dariknews.bg.
Това е най-престижният шампионат по ушу в света, с ранг на световно първенство.
Майстор Станев, известен в Китай като Шъфу Та Худзъ (Майстор Дългата брада) е сред участниците на форума и през 2008 г., когато печели три златни и един бронзов медал, като участва в четири дисциплини, тази година премери сили в шест.
Станчо Станев е един от пионерите на източните бойни изкуства у нас. Роден е във Варна през 1954 година. Започва да се занимава с джудо през 1967 година и преминава джу джуцу, айкидо и карате. Изучавал е цигун, медицина, философия, поезия и живопис в традиционните школи в Китай, Мала Азия, Монголия, Индонезия, Германия и Англия. През 80-те е прекарал известно време в манастира "Шао Лин". Сред малцината е, които в Китай с уважение наричат Майстор на петте съвършенства - лечебно, бойно и словесно изкуство, живопис, калиграфия.
Съучредител е на Българска федерация по ушу и дълги години е неин вицепрезидент, президент, старши треньор на националният отбор и съдия. Създава Българската ушу-академия, където събира екип от български и китайски преподаватели и обучава студенти от цялата страна по оригинална китайска методика. Като международен съдия по ушу съдийства на европейски и световни първенства. На почитателите на традиционната китайска медицина Станев е познат като водещ специалист, лечител, водещ на курсове по цигун, традиционен китайски масаж, рефлексотерапия, мокса-терапия, фън шуй и др.
Специалист е по калиграфия и традиционна китайска живопис, участвал е в множество самостоятелни и общи изложби. Автор, преводач и издател е на над 25 книги в областта на традиционната китайска култура. В киното и на сцената Станев е изпълнявал каскади - в над 20 филмови продукции и театрални постановки, работил е като консултант по каскадите, като преподавател на каскадьори, като фотограф и оператор.
Председател е на Управителния съвет на Института по енергетика на човека. Основател е на центъра за китайска култура "Шъндао" ("Духовен път").
 
Още за Повелителя на петте елемента прочетете във вестник "Стандарт"

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google