balgari.bg

Змея

altАтанас Голомеев е роден на 5 юли 1947 година в София. Учи в 22-ра гимназия в столицата, където започва да се занимава със спорт. Тренира лека атлетика, волейбол, футбол. За баскетбола го открива преподавателят му по физическо възпитание. Той насочва 196-сантиметровия юноша към треньора Венцислав Янев, който го праща в "Спартак", а оттам още същата година треньорът на младежите Петър Симанов го изстрелва на Балканиада в Атина. Малко след това взимат Голомеев - едва 17-годишен, в националния отбор. Тук негов треньор е Петър Шишков.
Следват състезания като Балканиадата в Тирана през 1965-а и европейското първенство при юношите в италианския град Порто Сан Джорджо следващата година.
Тъй като бащата на Наско е търговски представител на България в Канада, младежът се записва в университета "Макгийл" в Монреал. Като второкурсник го включват в първия тим на учебното заведение. Тук в условията на силна конкуренция младият Голомеев си извоюва титлата "Спортист на годината" в университета. На следващата година е обявен за най-добър център на Канада, получава предложения и от някои американски университети. В драфта на НБА тимът от Ню Йорк го посочва като баскетболист, когото желае да вземе от студентската скамейка. Атанас отказва, за да не навреди на кариерата на баща си.
Макар учил три години архитектура в "Макгийл", у нас Атанас Голомеев се записва да учи външна търговия - за да не "повтаря" непризнатите от ВИАС "канадски" семестри.
Докато следва, се състезава за тима на "Академик", а последните десет години от баскетболната си кариера дарява на "Левски Спартак".
Атанас Голомеев е печелил приза "Най-добър реализатор" на европейско първенство, избран е в идеалната петорка на континента през 1977 година.
На бенефиса му в столицата дойдоха баскетболни величия, като Дражен Петрович, Никос Галис, Антонело Рива и др.
Три години Голомеев е начело на Българската федерация по баскетбол.
Днес легендата се занимава с бизнес, увлича се от голф и следи процесите в българския баскетбол с критичното око на опита.

От http://allsports.bg

Портрет на Атанас Голомеев очертава вестник "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google