Спорт Лека атлетика Кратка кариера, дълги скокове

balgari.bg

Кратка кариера, дълги скокове

altИва Пранджева е родена на 15 февруари 1972 г. в Пловдив. Завършва спортното училище "Васил Левски" в Града под тепетата. Има и висше образование по психология.
Първата си голяма титла Ива печели на Световното първенство за юноши в Пловдив през 1990-а, когато става златна медалистка на дълъг скок. Три години по-късно, вече в тройния скок, Пранджева е трета на Световно в Щутгарт.
Сред най-добрите постижения на скачачката ни е представянето й на Световното първенство през 1995 г. в Барселона, където печели сребърен медал с 15.18 метра. Този резултат е и неин личен рекорд. През 1996-а Ива триумфира със златото на Европейското в зала, провело се в Стокхолм.
Ива Пранджева е единствената лекоатлетка с две отличия от един голям шампионат. Постига го на два пъти - в японския град Маебаши през 1999-а, като печели сребро и бронз на световно състезание в зала съответно в тройния и в дългия скок, и в Гент през 2000 г., когато повтаря успеха (бронз и в тройния, и в дългия скок) на европейска спортна сцена.
Пранджева се състезава и на Лятната олимпиада през 1996 г. в Атланта, но остава извън призовата тройка, нарежда се на четвърто място.
Спира да се състезава през 2000 г., след като като получава доживотно наказание за употреба на допинг.
С треньора Румен Йоцов Пранджева постига най-големите си успехи.
Днес Ива има свой клуб по лека атлетика в Пловдив, където въвежда децата в тайните на спортня успех. Чаровната лекоатлетка е майка на две деца, тя е и сред участниците в новия сезон на тв предаването "Сървайвър".

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google