Спорт Борба Най-силният мъж

balgari.bg

Най-силният мъж

Никола Петров

Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 г. в семейство на абаджии.
Останал сирак още като дете, Никола е принуден да изкарва прехраната си сам.
Твърде млад, той заминава за Румъния, където работи като градинар и започва да се занимава с борба. Изправя се срещу много известни състезатели по цирковите арени и ги побеждава.
През 1895 г. съдбата среща Никола Петров с прочутия италианец Жорж Расо, чийто цирк е отседнал в Браила. Петров побеждава Расо. Две седмици по-късно силният българин сразява и французина Дублие, който вижда в младежа от Балканите невероятен талант и става негов учител.
На 20 юли 1898 г. 25-годишният силен българин печели званието шампион на Америка в Ню Йорк. През следващата година става европейски шампион по класическа борба във Виена.
През 1900 година се провежда най-големият шампионат на света по онова време. До финала достигат невероятният българин и световният шампион по борба Пол Понс. Французинът е висок 216 см и тежи 145 кг, а Никола Петров е с ръст 175 см и тежи 105 кг. Срещу силата на огромния си противник горнооряховчанинът противопоставя перфектна техника, високо темпо и несломим дух. В осмата част на срещата Никола Петров залепва гърба на Понс на тепиха и става световен шампион - най-силният мъж на XIX век. Спечелва копринена лента с такъв надпис и награда от 30 хиляди франка.
През 1909 г. Никола Петров е избран за почетен член на Горнооряховското гимнастическо дружество "Юнак", на което подарява собствените си гимнастически уреди.
Петров е на 44 години, когато решава да се задоми. През 1917 г. той се жени за 16-годишната Стефанка от Дичин. Младото семейство се установява в Горна Оряховица, където се раждат двете им - Иван и Николина, и където минават най-хубавите им години.
През 1921 г. Никола Петров основава първата школа по борба в София, която ръководи и лично обучава в нея младите борци.
По време на Първата световна война със собствени средства открива подкрепителен пункт на гара Горна Оряховица за пристигащите от фронта войници, като изпълнява и функцията на военен преводач.
Никола Петров умира на 2 януари 1925 г. в столицата. Погребан е в родния си град.
От 1963-та се провежда ежегоден международен турнир по класическа борба "Никола Петров".
По случай 100-годишнината от рождението му през 1973 г. в Горна Оряховица е издигнат паметник на легендарния борец, спортната зала в града също носи неговото име.
През 1998 г. е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.

Източник: http://bg.wikipedia.org 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google