Спорт Борба Първият "златен"

balgari.bg

Първият "златен"

altНикола Станчев - първият българин, завоювал златен медал от олимпийски игри, е роден на 11 септември 1930 година в село Твърдица, Бургаско. Започва своята спортна кариера с народните борби в родния му Странджански край.
Станчев става олимпийски шампион по борба свободен стил в категория до 79 килограма на олимпиадата през 1956 година. На летните олимпийски игри в Мелбърн Никола Станчев най-напред губи срещата със силния японски борец Кацурамото във втората си схватка, но после тушира последователно Щер (ФРГ), Лимбланд (Швеция) и Алън Ходж (САЩ). Така печели златния олимпийски медал, който е и пръв за България. 1956 година е най-успешната в кариерата на големия български борец - той печели и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул. Станчев е и балкански шампион през 1959 година в Истанбул. Шампион на България Станчев е бил 11 пъти - 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия.
Никола Станчев завърши земния си път в Бургас на 13 юли 2009 година.

Източник: http://gong.bg

Интервю с големия борец помества "Дипломатически преглед"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google