Спорт Борба Четири пъти с европейската титла

balgari.bg

Четири пъти с европейската титла

altДвукратният световен шампион по борба Серафим Бързаков е роден на 22 юли 1975 г. в село Коларово, но израства и живее в съседното село Самуилово, Петричко.
Състезавал се е в свободния стил в категории до 63 кг и до 66 кг в редиците на "Славия-Литекс" и "Левски".
Първият треньор на Серафим, който го въвежда в големия спорт, е Димитър Алексов. По-късно личен треньор на Бързаков става Георги Стоичков.
Европейска титла Серафим печели за първи път в Будапеща през 1996-а, дублира титлата две години по-късно в Братислава, пак в Будапеща през 2001-ва става европейски шампион за трети път, а на родна земя - във Варна през 2005-а, вдига европейската купа за четвърти път.
На световния връх Бързаков се изкачва за първи път през 1998-а, когато става шампион на планетата на първенството в Техеран, със злато триумфира и на Световното в София през 2001 година.
Трикратен носител е на титлата от турнира "Дан Колов", има много втори и трети места от световни и европейски състезания, на Олимпийските игри в Атина през 2004-а остава осми. На последната си олимпиада - в Пекин през 2008-а, борецът отпадна на четвъртфиналите. Още преди игрите в Пекин Серафим бе обявил решението си това да е последният голям форум в кариерата му.

Още за големия състезател разказва вестник "Стандарт"

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.