Спорт Борба Златна Станка

balgari.bg

Златна Станка

Станка Златева е родена на 1 март 1983 година в с. Крушаре.
Състезавала се е за клубовете "Борба и самбо" (Ямбол), "Васил Илиев" (Кюстендил) и "Левски" (София). Първият й треньор е Демир Демирев, по-късно неин личен треньор става Симеон Щерев.
За пръв път на най-високо стъпало Станка се изкачва в Тирана през 2002-ра, като грабва европейската титла при девойките. Следват успех след успех.
През 2006 г. става европейска шампионка в Москва и световна в Гуанджоу. През 2007-а дублира титлите на форумите в София (европейско) и в Баку (световно първенство). Година по-късно е първа в Европа (в Тампере) и втора в олимпийската надпревара (Пекин).
На Европейското във Вилнюс през април 2009-а Станка печели четвърта титла на Стария континент, като на финала побеждава Елена Стародубцева (Русия) с 2:0 части.
За пети път Станка Златева стана златна през април 2010-а, като в Баку отстрани на финала рускинята Екатерина Букина с 2:0 части.
Станка е избирана за Спортист №1 на България през 2007-а, на следващата година е втора в същата класация.
Състезава се в свободния стил при 72-килограмовите.
На 16 септември 2011-а в Истанбул Станка взе петата си световна титла, а на Олимпийските игри в Лондон`2012 се окичи със сребърния медал. След Игрите Златева обяви, че се оттегля от състезателна дейност.
През април 2014-а обаче златоното момиче се завърна, грабвайки за шести път европейската титла. Във финала при 75-килограмовите на първенството на континента във Вантаа (Финландия) шампионката победи Василиса Марзилюк (Беларус) с 4:2.

От http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google