Спорт Вдигане на тежести 14 години без поражение

balgari.bg

14 години без поражение

Асен Златев е роден на 23 май 1960 г. в пловдивското село Царимир. Завършва спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. Кариера му на голям спортист стартира през 1971 г. при треньора Ганчо Карушков.
Златев се състезава в категориите 75 кг и 82.5 кг. Готви се за четири олимпиади, но участва само в Москва през 1980-а.
Преди олимпийската надпревара в руската столица Асен е в националния тим едва от няколко месеца. Тренира под ръководството на Иван Абаджиев.
Представителят на домакините Александър Первий е много силен съперник за българина. Няколко рекорда падат, преди да се излъчи шампионът. Преди московската олимпиада върховият резултат в изтласкването е 197.5 кг, след състезанието той вече е покачен до 205.5 кг. С това постижение Асен Златев печели олимпийската си титла.
Освен злато в Москва Асен има и две световни титли - през 1980 и 1986 г., европейски първенец е през 1982, 1984 и 1985 г. Носител е на приза "Златен килограм" за най-добро постижение на световни и европейски първенства.
Златев е капитан на националния отбор повече от 11 години. 14 години няма загуба на подиума.
В националния отбор по вдигане на тежести остава до 1992 г. После няколко години се състезава в Бундеслигата по щанги - в Лаймен и Кемниц. И двата клуба стават шампиони с българина в редиците си.
Днес Асен Златев се занимава с бизнес, поддържа форма със силови упражнения, гимнастика и бягане по Гребната. Обича да чете документални книги, двете му дъщери тренират художествена гимнастика в клуб "Тракия".
Удостоен е със званието "Почетен гражданин" на Пловдив през 2000 година.

Източник: http://sporta.bg

Още за шампиона - на http://olimpiada2004.gbg.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google