Спорт Вдигане на тежести Три пъти европейски, два пъти световен - Гълъбин

balgari.bg

Три пъти европейски, два пъти световен - Гълъбин

Гълъбин Боевски е роден е на 19 декември 1974 г. в Кнежа. Възпитаник е на спортно училище "Георги Бенковски" - Плевен. Пътят му към световните постижения в щангите започва от срещата му с треньора Стефчо Малкодански.
Боевски е трикратен европейски шампион - на първенствата през 1999, 2002 и 2003 година. Два пъти е бил световен шампион - през 1999 и 2001 година. На Олимпийските игри в Сидни през 2000 година грабва и олимпийската титла в категорията си - до 69 кг.
През 2003 година преди Световното първенство във Ванкувър Боевски заедно със Златан Ванев и Георги Марков бяха обвинени в манипулиране на допинг-пробите и Боевски бе наказан с осемгодишна дисквалификация.
През 2007 година Боевски бе избран за общински съветник в София и оглавяваше Комисията по младежта и спорта в столичния ОС, но се оттегли от политиката.
Щангистът се занимава с бизнес - негов е един от най-добрите фитнесклубове в София, внася хранителни добавки, продукти за възстановяване и отслабване.
Гълъбин прекара две години в бразилски затвор по обвинение в наркотрафик, но през октомври 2013-а се завърна в България.

Източник: http://personi.dir.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google