Спорт Художествена гимнастика Чаровната рекордьорка

balgari.bg

Чаровната рекордьорка

"Златното момиче" Бианка Панова е родена на 27 май 1970-а в София.
Състезавала се е за отборите на "Славия" и "Левски", треньорки са й били Вера Томова, Людмила Димитрова и Нешка Робева.
Включена е в националния отбор на България по художествена гимнастика през 1982 година. Вписана е в Книгата на рекордите на Гинес заради спечелените си четири златни медала с максимални оценки 10, както и с петия си златен медал (многобой) от Световното първенство във Варна през 1987 година.
Освен този феноменален успех Бианка Панова има бронзов медал в многобоя и златен на лента на Световното във Валядолид през 1985-а, злато в многобоя и на въже, сребърен медал на лента на Европейското вав Флоренция година по-късно, сребро в многобоя и на топка и злато на обръч и въже на Световното в Сараево през 1989-а, златно отличие на лента и обръч на Световното в Хелзинки през 1988-а.
На Олимпиадата в Сеул през 1988-а, Бианка е четвърта.
Оттегля се от активна състезателна дейност през 1999 година и става треньорка в Италия и Белгия, където основава школа за танци.
На Ботуша тренира италианската национална шампионка Катя Пиетросанти.
Бианка е омъжена за д-р Чавдар Нинов, двамата имат син.
Освен виртуозна с уредите, Бианка е с чаровно присъствие на екрана - през 1988 г. се снима във филма "Акатамус", а десет години по-късно партнира на Орлин Павлов в реалитито "Dansing Stars", което печелят.
Авторка е на книгата "В името на голямата цел: зад кадър".

Интервю с гимнастичката прочетете в сп. "Ева"

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google