balgari.bg

Първата грация

Мария Гигова

Мария Гигова е родена на 21 април 1947 в София.
Тя е първата всепризната звезда на българската художествена гимнастика. Нейните съчетания се характеризират с голяма трудност, висока скорост и оригиналност.
Дълги години благородната надпревара между Мария и Нешка вдига летвата в българската гимнастика до такава степен, та България да се нареди до големите в гимнастиката.
Гигова е трикратен световен шампион по художествена гимнастика за 1969, 1971 и 1973 година.
През 1965 г. на Световно в Прага завършва на шесто място в многобоя.
Две години по-късно в Копенхаген е първа на обръч за световната титла. През 1969 г. на Световно първенство във Варна печели златен медал в многобоя, златен медал без уред, златен медал за съчетанието си с обръч, златен медал с въженце и сребърен - с топка.
През 1971-ва в Хавана се окичва със златен медал в многобоя, грабва световното злато и с бухалки, както и бронзов с лента.
През 1973 г. на Световното в Ротердам Гигова печели златен медал в многобоя, златен с обръч, бронзов - с бухалки, и пак бронзов за композиция с лента.
От 1978-а до днес Мария Гигова е член на техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ.
От 1978 до 1982-ра е вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика, от 1982 до 1989-а и от 1999-а до днес е президент на Федерацията.
Носителка е на първия почетен спортен ИКАР от фондация "Български спорт 2000".
Носителка на медал "Жена на 2000-2001 година" от Международния биографичен център в Кеймбридж, Англия.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Коментари  

 
#1 Момчил А. К. 2014-04-21 18:00
Безспорно най-добрата и до днес номер едно! Нейната житейска и социална позиция е нейното достойнство. Много малко хора могат да стоят на такъв пиедестал. Неповторим талант, пример за много поколения не само в художествената гимнастика а във всяко житейско проявление. Тя е човек достойна за почит и уважение.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.