balgari.bg

Ерата "Робева"

altНешка Робева се ражда на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско училище със специалност "Български фолклор", а след това - и ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика при старши треньорката Жулиета Шишманова от 1966 г. до 1973 г. Носителка е на 4 сребърни и 4 бронзови медала, а през 1969 г. става световна вицешампионка.
От 1974 до 1999 година Нешка Робева е старши треньор на националния ни отбор по художествена гимнастика и на гимнастичките от клуб "Левски Спартак".
За близо четвърт век треньорска работа под ръководството на Робева са израснали гимнастички, които носят на България 294 медала - 143 златни, 88 сребърни и 63 бронзови. Под нейно ръководство българските момичета избоюват седем абсолютни световни и седем европейски титли в индивидуалната надпревара и шест в ансамбловата, три световни купи, два сребърни олимпийски медала.
Сред "златните момичета" на Нешка са Анелия Раленкова, Лили Игнатова, Диляна Георгиева, Бианка Панова, Мария Петрова и др.
Петрова дори дублира постижението на другата Мария - Гигова, като се връща със злато от три поредни световни първенства: в Аликанте през 1993, в Париж през 1994 и във Виена 1995 г. Повечето от възпитаничките й се посвещават на треньорската професия, някои са в чужбина, където създават школи - последователи на българската гимнастика. Робева е единственият треньор в света, който подготвя по няколко световни шампионки наведнъж, а елементи от съчетанията на нейните момичета се копират от конкурентките им в продължение на десетилетия.
За изключителните си постижения Нешка Робева е удостоена множество държавни отличия.
През 1988 г. Робева е хореограф-постановчик на танците в игралния филм "Акатамус" на режисьора Георги Дюлгеров, а през 2004 г. е сценарист и хореограф на филма на БНТ "Нито дъх".
През 2000 г. създава трупа от 35 момичета и момчета, с която представя съвременна интерпретация на балканския фолклор. Спектаклите й "Два свята", "Орисия", "Бежанци" и др. се играят при пълни зали. Трупата й има над 400 участия в страната и чужбина, включително и на Бродуей.
Нешка Робева е общественик с непримирим дух, един от основателите на Екогласност, народен представител в продължение на два мандата.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google