Спорт Художествена гимнастика Златна сред златни

balgari.bg

Златна сред златни

altИлиана Раева е родена на 15 март 1963 г. Тренира художествена гимнастика в клуб "Левски". Първатата й треньорка е Златка Бонева. Като състезателка обаче Илиана израства под ръководството на Нешка Робева.
Има 5 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала от световни и европейски първенства.
Неведнъж Илиана вдига и купата на България. Тя е и единствената състезателка в световната художествена гимнастика, чиито златен медал е извоюван от публиката, това се случва през 1979 г. в Лондон.
През 1980 г. на Европейското първенство в Амстердам се окичва с абсолютната титла и е обявена за "Мис" от 47 журналисти.
През 1993-та Илиана Раева създава първия у нас частен клуб по художествена гимнастика "Илиана".
През 1999 г. застава начело на треньорския съвет към БФХГ. Води националния ни отбор на Олимпийските игри в Сидни 2000 г. Под нейно ръководство българския ансамбъл печели бронзов медал на Олимпиадата в Атина през 2004 г.
В края на 2007 г. Илиана Раева става главен треньор на националните отбори.
През 2012-а е избрана за председател на Българската федерация по художествена гимнастика.
От 1983 г. грацията е омъжена за футболната легенда Наско Сираков, имат две дъщери - Славея и Виолета.
От 1989 г. Илиана се занимава с теософия. През 1999 г. учредява фондация "Мисия ХХІ век", чиято цел е толериране на доказали се значими личности от различни сфери на обществения живот и организиране на благотворителни мероприятия.
Основателка е на партия "Обединена България".

Интервю с Илиана помества www.7sport.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google