Спорт Гребане Създател на шампиони

balgari.bg

Създател на шампиони

altСвилен Нейков е роден на 14 декември 1964 г. във Варна.
През 1982 г. завършва средното си образование в ССУ "Г. Бенковски" в морската столица, а през 1990 г. - ВИФ (сега НСА).
Девет години е Нейков национален състезател по гребане. Бил е световен шампион от "Универсиада 1989" в Дуизбург (Германия), финалист е от световни първенства, като е завоювал пето място на скиф лека категория през 1989 г. в Блед (Словения), шесто - на двойка скул, през 1990 г. на австралийския остров Тасмания, многократен шампион на България е във всички скулови дисциплини и балкански шампион за 1987 г.
От 1995 г. досега е старши треньор на националния ни отбор по гребане. Под негово ръководство състезателите са спечелили над 15 медала от световни първенства и олимпийски игри, от които три световни и два олимпийски медала.
Избран е за треньор № 1 на България за 2008 г. Носител е на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - I степен, за изключителен принос в развитието на физическото възпитание и спорта в България.
От 1991 г. е хоноруван преподавател в НСА, а от 1995 г. - редовен преподавател в сектор "Теория и методика на спортната тренировка" към катедра "Основи на спортната тренировка".
През 2001 г. Нейков защитава дисертация на тема "Оптимизиране на специализираните тренировъчни натоварвания при висококвалифицирани гребци през състезателния период". Доцент е в катедра "Теория на спорта" и преподавател по "Теория и методика на спортната тренировка".
Има повече от 40 публикации. Владеe немски, руски и английски.
Бе начело на Министерство на спорта в кабинета на Бойко Борисов (2009-2013).

Свилен Нейков е съпруг и треньор на Румяна Нейкова

Източник: http://sportni.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google