Спорт Гребане С олимпийски плам

balgari.bg

С олимпийски плам

altСветла Оцетова е родена на 23 ноември 1950-а в София.
На олимпиадата в Монреал през 1976-а Оцетова печели златен медал на двойка скул заедно със Здравка Йорданова, в същата дисциплина е и световна шампионка от Нова Зеландия 1978.
Оцетова е носителка на два сребърни медала от първенства на планетата - в Амстердам през 1977-а и в словенския курорт Блед през 1979-а, , както и на бронзово отличие от Нотингам през 1975 година.
От 1979 година Светла Оцетова е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане, а от 2003-та - технически директор на федерацията. Председателка е на Българската федерация по гребане от 1992 до 1998-а, а от 1980-а е член на БОК.
Оцетова организира 13 световни първенства по гребане и 15 надпревари за световната купа. През 2009-а бе издигната кандидатурата й за председател на БОК, но Стефка Костадинова отново оглави комитета.
Светла Оцетова завършва архитектура и проектира гребни канали, в които се провеждат най-авторитетните световни състезания - олимпиадите в Барселона през 1992 г, в Атланта четири години по-късно, в Сидни и Атина, както и олимпийските игри в Пекин през 2008-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

За голямата любов на живота си и за урока, който не научихме като народ, Светла говори пред вестник "Стандарт".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google