Спорт Гребане Златен олимпийски дубъл

balgari.bg

Златен олимпийски дубъл

Най-успешният ни кануист Николай Бухалов е роден на 20 март 1967 г. в Карлово. Тренира в пловдивския клуб "Тракия".
Бухалов е единственият ни състезател, спечелил два златни медала от една олимпиада - в Барселона през 1992-ра. Тогава гребецът взима отличията на 500 и на 1000 метра. Същата година е избран за Спортист номер едно на България. Световните титли на карловеца в дисциплината едноместно кану са пет на брой, печели ги между 1993 и 1995 г.
За първи път Бухалов се нарежда сред елита на този спорт през 1988-а, когато на олимпиадата в Сеул печели бронзовото отличие. Девет години по-късно - през 19970-а, на Европейското първенство в Пловдив грабва златен и сребърен медал.
Дълги години след това Николай Бухалов подготвя националните ни състезатели по кану. След Олимпиадата в Пекин през 2008 г. се отказа от треньорската работа.
Бухалов е женен за Бонка Пинджева, също известно име в гребането, двамата имат син Николай. Шампионът днес е отдаден на бизнеса си и развива своя фитнесцентъра, който е сред най-модерните под тепетата.

Източник: www.novsport.com

Още за семейството на спортиста разказва вестник "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google