Спорт Бокс Първо боксово злато

balgari.bg

Първо боксово злато

altПървият ни олимпийски шампион по бокс Георги Костадинов е роден на 17 януари 1951 година. Завършил е спортната академия и е работил като треньор в родния си клуб "Черноморец" - Бургас, както и в далечен в Ирак (през 1989-1990 г.).
17-годишен, бъдещият шампион няма загуба сред връстниците си, имал в колекцията си всички републикански титли.
В националния отбор обаче Георги Костадинов му поставят условие - да свали 12 кг, за да отиде в категория 48 кг. Точно тогава най-добрите български боксьори биват поканени на международен турнир в Москва, повечето отказат поканата, но в групата, водена от треньора на ЦСКА Васил Костов, в категория до 51 кг е включен Георги Костадинов. В Москва той с лекота надделява над всичките си противници и така си проправя път към Олимпийските игри в Мюнхен.
Там първият му противник е от Пакистан и се отказва далеч преди последния гонг, после идва ред на колумбийския състезател, а на полуфинала един срещу друг застават Костадинов и човекът, в когото повечето специалисти виждат бъдещия шампион - полският боксьор Блажински. И победата, и загубата в случая осигуряват бронзов медал, но това не задоволява Костадинов. Бургазлията побеждава със значителна преднина в точките, за да стигне до финала, където среща угандиеца Рвабваго. С 5:0 съдийски гласа Георги Костадинов печели златото на мюнхенската олимпиада. Годината е 1972-ра

Източник: http://sporta.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google