Спорт Шах "Трябва да знаеш да губиш с достойнство"

balgari.bg

"Трябва да знаеш да губиш с достойнство"

Веселин Топалов

Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе.
8-годишен е, когато баща му го запознава с правилата на шахмата. На 12 вече е майстор на спорта, а на 14 за световната си титла при кадетите е удостоен със званието международен майстор.
Година по-късно е втори в света до 16 г., а след две години - гросмайстор.
През 1993 г. за пръв път попада сред първите 10 в световната ранглиста.
През 1994 г. на олимпиадата в Москва Веско Топалов побеждава Гари Каспаров и извежда българите до 4-то място. Много успешна за Топалов е 1996 г., когато печели 3 турнира и е приет за част от световния елит.
На световните първенства на ФИДЕ по нокаут-системата късметът му изневерява, особено през 2004 г., когато достига до полуфинал, но е елиминиран от Рустам Казимджанов. През 2002 достига до финал на претендентските мачове за световната титла в другата версия (тек титбата е у Крамник), но губи от Петер Леко.
Топалов започва своя втори голям възход през 2005 г. Тогава той разделя с Гари Каспаров първото място на големия турнир в Линарес и го побеждава в последната за великия шампион официална партия. Топалов печели и първия супертурнир, проведен в България - "Мтел Мастърс 2005". На базата на тези успехи и високото си ЕЛО Веско е поканен да участва в световното първенство в Сан Луис, което вече се провежда по кръгова система. Всички очакват заплетена борба между Топалов, Ананд и другите супериграчи в турнира... но борба не се получава, защото Топалов в първата половина от турнира постига невероятните 6,5/7 точки и отказва конкурентите. До края турнирът се доиграва и така Топалов става световен шампион.
През 2006 г. Топалов отново печели "Мтел Мастърс", като изпреварва основния си конкурент Гата Камски. На турнира във Вайн ан зее разделя първото място с Вишванатан Ананд.
През април 2006-а ФИДЕ обявява мач Владимир Крамник - Веселин Топалов за Световния шампионат.
Двама изиграват скандален мач, последван от обвинения един към друг. Топалов губи титлата си и абсолютен световен шампион по шах става Владимир Крамник.
2007 година е успешна за Веско - разделя първото място във Вайк ан Зее, този път с Левон Аронян и Теймур Раджабов, и печели "Мтел Мастърс" в София. В края на годината печели и Шампионската лига.
Веселин Топалов печели и най-силния турнир в историята на шаха - 22 категория. Виртуозният ни шахматист завършва с 4 точки преднина пред съперниците си в Билбао през лятото на 2008 г.
Топалов е носител на ежегодния шахматен "Оскар" за 2005 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.