Спорт Баскетбол Реализаторът

balgari.bg

Реализаторът

Тодор Стойков, един от най-добрите ни баскетболисти, слага край на състезателната си кариера съобщи www.dnevnik.bg.
Стойков е роден на 3 март 1977 година във Варна. Учи в спортно училище, с баскетбол се занимава от детските си години.
Кариерата му започва през 1997-а в "Черно море". През 2000 г. е привлечен в италианския "Росето Баскет", за който изиграва само седем срещи, в които отбелязва 5 точки. През декември същата година е освободен и няколко дни по-късно отива да играе в "Скафати Баскет".
След края на сезона се връща в "Черно море". През 2002-ра преминава в "Лукойл Академик". През 2006-а преминава за половин година в баскетболен клуб "Памеса" на испанския град Валенсия, но там изиграва само девет срещи и от лятото на 2006-а отново е в "Лукойл".
Стойков е двукратен шампион на България с "Черно море".
Остава най-големият реализатор във втория по сила европейски турнир "Юрокъп" (преди турнир за Купата на УЛЕБ) с 1138 точки. През 2004-2005 г. е най-успешният реализатор с 23.91 точки средно на мач. Година по-рано прави първия трипъл-дабъл в турнира (33 точки, 13 борби и десет асистенции срещу "Загреб").С националния отбор е играл два пъти на европейско първенство.

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.