Спорт Бокс Първият олимпиец - медалист

balgari.bg

Първият олимпиец - медалист

Борис Георгиев - Моката, e първият ни олимпийски медалист. Роден е на 6 март 1929 година в Добрич. Започва да тренира бокс, когато е на 16 години.
В периода 1950-1957 г. Георгиев е републикански шампион на България, а през 1955 г. става носител на купа "Странджа". Участва в три европейски първенства - във Варшава през 1953 г., в Западен Берлин през 1955 г. и в Прага през 1957 г. Участва и на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. Изиграл е 289 мача, 54 от тях - международни.
По пътя си към олимпийски бронз (Хелзинки 1952) Борис Георгиев отстранява представителя на Люксембург Щурмер. Победата обаче му струва наранявания в китките и до края на турнира трябва да излиза на ринга, след като лекарите замразяват болките му с хлоретил. Във втория си мач Моката сразява британеца Гуднирк, а на четвъртфиналите срещу него се изправя германецът Верхьонер. Срещу високия ръст на съперника българинът и неговият треньор тогава - Аспарух Ангелов - Парето, противопоставят близък бой със стабилна защита. Тази тактика носи успех на Борис Георгиев, макар нашият боксор да е можел да вземе и среброто. На полуфинала Моката среща румънеца Тица и губи с 2:3 съдийски гласа. По-късно един от тримата рефери признава, че се е объркал и вместо да даде гласа си за Моката, е пратил незаслужено румънеца на финала.
Бронзовото отличие на Борис Георгиев е сред номинираните за спортно събитие на двайсети век в кампанията на БНТ.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за пътя на Моката към спортната слава разказва вестник "Монитор"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.