Спорт Борба Всички титли за една година

balgari.bg

Всички титли за една година

Георги Мърков е роден на 5 април 1946 г. в пазарджишкото село Горно Вършило. С борба започва да се занимава още като ученик в селскостопанския техникум в Пазарджик под ръководството на треньора Тодор Диков. Завършва железопътния институт "Тодор Каблешков", а след това и ВИФ "Георги Димитров" (сега НСА).
Като състезател на "Локомотив" - София, Мърков се подготвя при треньора Георги Дамянов. Играе в категория 57 кг. След като сменя тима с "Левски Спартак", преминава в категория 62 кг, където се налага като титуляр през 1970 г.
Още същата година на Световното в Едмънтън, Канада, печели бронзов медал.
Запазена марка на Георги Мърков са техниките гмуркане - събаряне, хвърляне през гърди и сваляне с превъртане от стойка, носене от мост, серия от носене.
Спортистът е уникален с факта, че за една година - от септември 1971 г. до септември 1972 г., печели всички възможни титли - става олимпийски шампион в Мюнхен, световен шампион в София, европейски шампион в Катовице, а взима и сребърен медал в Мадрид.
След дипломирането си в НСА Георги Мърков става треньор в "Левски Спартак" и помощник на Бобе Доросиев в националния отбор по борба. Има големи заслуги за подготовката на изтъкнатите ни борци Живко Вангелов и Стоян Балов.
След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. работи в белградския клуб "Раднички", треньор е и в Швейцария и Австрия.
Бил е председател на УС на Българския спортен тотализатор в продължение на три години, в момента развива частен бизнес и е лидер на БСП - Пазарджик.
Георги Мърков е носител на орден "Стара планина" и на наградата на ЮНЕСКО за феърплей.
Името му завинаги ще остане свързано и с обезвреждането на терорист по време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г., когато той е треньор в националния ни отбор. По време на схватка мъж излиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Мърков напада в гръб терориста и избива оръжието от ръцете му. Мъжът е руски емигрант, на когото съветската държава не позволявала да прибере семейството си в Швеция и той планира да да вземе за заложник руски съдия.
Тогава Световната федерация по борба награждава Мърков с 2500 долара.
Георги Мърков е първият наш спортист, дарил олимпийския си медал на Музея на спорта. Освен титлата от игрите в Мюнхен навръх 60-ия си рожден ден именитият борец в класическия стил остави във витрините и златото от Световното в София през 1971-ва, както и от Европейското в Катовице.

Спортистът разказва спомени тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.