Спорт Борба Балканския лъв

balgari.bg

Балканския лъв

Дан Колов

Дан Колов е роден е на 27 декември 1892 г. в село Сенник, община Севлиево.
Заминава за САЩ заедно с група българи, когато е на 17.
Започва кариерата си на борец първо в организираните сред работниците борби. Следват победите му на турнирите в цирк "Виктория". В двубои той успява да победи много от известните по онова време кечисти - Джеф Лорънс, Збишко Циганьевич, Джак Ширей, наричан още Човека светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглар Люис, Джим Браунинг и много други.

Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън - Удушвача, идола на японската борба, непобеждаван от никого като професионалист. На големия турнир по кеч в Париж Дан Колов побеждава всички противници, а на финала - и Анри Деглан, Човека с хилядата хватки, който е европейски, световен и олимпийски шампион.
Тази победа му носи титлата "Европейски шампион" и блестящия "Диамантен пояс". Наричат го Краля на кеча и Балканския лъв.
Изиграва над 1500 срещи, като от тях губи само 3, в началото на кариерата му, когато все още изучава борбата, и в края, когато е тежко болен.
И до днес Дан Колов е смятан от мнозина за най-великият борец за всички времена.
Интересна и показна част за неговата сила и дух е случката му, когато отива на лов, но се среща лице в лице с мечка, с която се бори около час, успява да я надвие и да я убие с пушката си. Следи от ръцете му остават по лапите на звяра, където я е държал в жесток захват.
През цялата си кариера Дан Колов е бил уговарян да смени гражданството си с американско, но до смъртта си той остава горд българин, с думите: "Чувствам се силен, защото съм българин". За него родината е била най-милото и свято нещо. Дан Колов е запомнен и с голямото си сърце, помага на много българи в чужбина, особено на млаид хора. Цялото си състояние раздава за благотворителни каузи.
Дан Колов умира на 26 март 1940 г. от туберкулоза.
В родното му село има музейна експозиция. Ежегодно в Севлиево се провежда турнир по свободна борба в негова памет.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.