Спорт Борба Шампионът: "Хора се градят с любов и търпение"

balgari.bg

Шампионът: "Хора се градят с любов и търпение"

altАлександър Томов е роден на 3 април 1949 г. в благоевградското село Склаве.
С класическа борба започва да се занимава при Веско Маринов, треньор в "Левски-Спартак".
В този клуб Томов тренира със спортисти като Венко Цинцаров, Радко Касабов, Марин Колев и Иван Цолов под ръководството на треньора Слав Славов.
За утвърждаването му на международния тепих огромна заслуга има двукратният олимпийски шампион Боян Радев.
Малцина са българските спортисти, които имат толкова богата колекция от медали като Александър Томов. Седемнайсет отличия - 5 световни, 5 европейски титли, 3 сребърни олимпийски медала, световен студентски първенец, 2 сребърни и 1 бронзов от европейски първенства, притежава големият борец.
От седемдесет победи 40 са завършили с туш, 19 - с дисквалификация на съперниците, 1 - с явно превъзходство, и 10 - по точки. 24 от победите с туш са от хвърляне през гърди.
В техническия си арсенал Александър Томов има събаряне назад (5 победи с туш), поясни хвърляния (3 победи с туш), сваляне с въртене под ръка, сваляне с гмуркане, сваляне с придърпване на ръката, контриране и затискане (8 туша).
Най-успешната година за Томов е 1973-та, когато на европейското и световното първенство побеждава всичките си единайсет съперници с туш. повтаря този феноменален успех в Санкт Петербург (тогава Ленинград) три години по-късно, като побеждава всички съперници - шестима на брой, с туш в надпреварата за европейската титла.
Александър Томов е носител е на "Златния пояс" на Никола Петров през 1972 г. и е провъзгласен за Спортист № 1 на България за 1979 г.
В колекцията медали на великана липсва единствено олимпийско злато. Четири пъти съдбата се намесва и пресича устрема на Томов към олимпийския връх. Откровенията на спортната звезда помества вестник "Монитор".

Източник: http://sporta.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.