Спорт Борба 52 килограма, 52 медала

balgari.bg

52 килограма, 52 медала

altПетър Киров е роден на 17 септември 1942 г. в ямболското село Калчево.
Шампионът в класическата борба сред 52-килограмовите започва заниманията си с мъжкия спорт едва след като е отбил военната си служба, на 21-годишна възраст. Тогава в Ямбол Петър Киров работи с треньора Панталей Боев. Година по-късно, на една от спартакиадите, специалистите забелязват младия борец и малко след това го викат за подготовка в националния отбор.
След една година редовни занимания Киров става шампион на България в категорията си (1965 г.). След още една година вече е балкански шампион, а през 1967-а става и европейски шампион на първенството в Минск, където се изправя срещу световния шампион Риболко от Русия.
В Мексико през 1968 г. Петър Киров спечелва и олимпийска титла. Липсва му единствено световен трофей - все още не е участвал на Световно първенство. Това става през 1970 г. в канадския град Едмънтън. След това Световно Петър Киров има вече пълна колекция златни медали от всички първенства на планетата, и то само за пет години. Същата година е обявен за Спортист № 1 на България.
Година по-късно отново е световен шампион и пак печели титлата Спортист на България.
На Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Киров печели втора олимпийска титла. За трети път световен шампион е Киров през 1974 г.
Завършва спортната си кариера на Олимпийските игри в Монреал през 1976 г., след като се контузва още при първата си схватка.
В актива си борецът има четири европейски, три световни и две олимпийски титли. Извоювал е 52 златни медала от международни турнири и шампионати. 11 пъти е участвал в Международния турнир "Никола Петров" и 11 пъти е грабвал "Златния пояс". Спечелените 11 златни медала от 11 участия са след победи над 11 различни руски борци и световни шампиони. Подобен успех не е постиган от друг борец в света. През цялата си активна състезателна кариера Киров се бори в категория до 52 кг.
Киров е обявен за Спортист на века за клуб "Академик", за който се състезава до края на кариерата си.
Петър Киров е доктор на науките, преподавател в Националната спортна академия и ръководител на катедра "Борба и джудо".

Източник: petarkirov.big.bg

В интервю за www.blitz.bg Петър Киров споделя мисли за здравето, вярата, медитацията

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.